Havuzda Yosun Neden Oluşur? Sirkülasyon Sistemi

23-04-2021 14:21
Havuzda Yosun Neden Oluşur? Sirkülasyon Sistemi

Havuzda yosun neden oluşur? Sirkülasyon sistemi

Havuzda yosun neden oluşur?

Havuz pompa ve filtresi?

Havuz filtre bakımı

Havuz Yosun Problemi 

Havuzda yosun neden oluşur sorusu için, 4 farklı şekilde yosun oluşum sebebini ele aldığımız yazı dizisinin bu 3. Konusu, havuzda yosun neden oluşur? Sirkülasyon sistemi. 1. Makalede kimyasal bakım eksikliği, 2. De fiziksel bakımın yosun oluşumuna etkisi, 4. De kimyasal kirlilikten bahsettik.

Havuz bakımında Havuzda yosun neden oluşur? Sorusu için sirkülasyon sistemi de cevaplardan biridir. Haliyle işe sirkülasyon sistemini açıklayarak başlamalıyız.

Sirkülasyon sistemi, havuz suyunu, havuz sistemi içinde hareketini, temizlenmesini sağlayan, pompa, filtre ve borulama siteminden oluşan, havuzun mekanik aksamlarıdır. Havuz sistemi içinde skimmerler, taşma olukları, havuzun kendisi, denge deposu ve sirkülasyon sistemi bulunur.

Havuzda yosun neden oluşur? Sirkülasyon sistemi ve havuzun yapısal sorunları

Havuz bakımı için, Sirkülasyon sisteminde sorunlar varsa yosun oluşumunun önüne geçemezsiniz. Kimyasal denge ne kadar iyi olursa olsun, sorunlu sirkülasyon sistemi, sorunlu havuz pompa ve filtresi yosun oluşumunu tetikler.

En başta yetersiz filtrasyon.

Genelde havuz sistemi kurulurken pompa ve filtre, havuz suyu 4-5 saatte 1 defa filtre edilecek şekilde seçilir. Yani yeterli bir pompa filtre düzeneğiniz var ise havuzunuzun suyu 4-5 saate 1 defa filtre edilir, süzülür. Yaz döneminde ev havuzlarının günde en az 6-8 saat çalışmasını, daha büyük havuzların en az 12 saat, ticari havuzların ise 24 saat çalışmasını öneririz. Suyu ne kadar çok süzebiliyorsanız, o kadar iyi sonuç alırsınız.

Yeterli pompa ve filtre yoksa filtrasyon süreniz uzar, verimli filtrasyon yapamazsınız.

 

Verimli filtrasyon yoksa, temiz su da yoktur.

Havuz filtresinde bulunan kum yeterince aktif olmalıdır. Yani filtredeki kum eksiksiz, taşlaşmamış, yeterince ince olmalıdır. Açık havuzlarda her sezon başında, kapalı havuzlara da yılda 2 defa havuz filtre bakımı yapılmalıdır.

Havuz filtre bakımında, quartz kum eksik ise tamamlayın.

Kumu, açık havuzlarda sezon başı, kapalı havuzlarda yılda 2 defa filtre temizleyici kimyasal ile temizleyin.

Havuz filtre bakımı yapılmayan kum filtreleri suyu iyi süzemez.

Havuzda Yüksek seyreden PH ve Alkalinite kum içinde taşlaşmaya sebep olur. Bu filtre bakımları düzenli yapılırsa, filtre kumunuz taşlaşmaz. Süzme kabiliyeti kaybolmaz.

Filtre kumları kalın ise, su iyi süzülemez, organik kirlikler, su içindeki askıdaki partiküller havuzdan uzaklaştırılamaz, dolayısı ile havuz içinde yosun oluşumu hızlanır.

Haftada en az 1 defa ve her süpürge sonrasında mutlaka ters yıkama durulama işlemini yapın. Yoğun kullanılan havuzlarda bu işlemi haftada en az 2 defa yapın. Aquapark gibi çok kalabalık olan havuzlarda her gün yapın.

Havuz pompa ve filtresini birlikte düşünün. Yetersiz Pompa yetersiz filtrasyon demektir.

Pompa ön filtre sepetini sık sık kontrol edin,

Havuz vanalarının, sistemin çalışmasını engellemeyecek şekilde açık pozisyonda olmalarına dikkat edin,

Havuz vanalarını, pompa çalışır durumdayken, açıp kapatmayın. Önce pompayı durdurun.

Havuz pompa ve filtresi, suyun süzülmesi, havuzun temizlenmesi için en önemli parçalardandır. Sağlıklı çalışmaları iyi filtrasyon demektir.

Havuz oluklarında su kaybı, kaçağı olması, kimyasallar ile şartlandırılmış havuz suyunun kaybı demektir. Bu durumda yeterince kimyasal olmayan havuzlarda yosun oluşumu gözlenir. Havuzda yosun neden oluşur? İçin görünmeyen bir cevap daha.

 

Havuzun iç yapısında, seramik veya cam mozaik döşeli havuzlarda, derz aralarındaki boşluklar, yosun sporları ve bio film tabakaları için bulunmaz bir yuvadır. Sezon hazırlığında, derzlerde boşluk varsa, aşınma var ise derzleri bir elden geçirin. Özellikle duvarlarda olan derz boşlukları, çözümsüz yosun oluşumuna sebep olur. Havuzda neden yosun oluşur? İçin bir cevap daha, derzlerin bozuk olması.

Havuzda yosun neden oluşur?

Sirkülasyon sisteminin etkisi umarım anlaşılmıştır.

Bu kadar anlatımın özeti,;

Sirkülasyon sisteminiz iyi çalışmıyor ise, filtre kumlarınız yeteri kadar iyi değil, bakımı yapılmamış, eksik kumlar tamamlanmamış ise su içindeki yosun oluşumuna sebep olan, organik kirlilikleri, yosun sporlarını iyi süzemez. Su içinde kalan partiküller, yosun sporları kendilerine en uygun alanı bulup, üremeye başlarlar.

Havuz bakımında, Filtrenizin bakımını yapın, havuzu en az haftada1 defa süpürün, klor ve ph dengesini oluşturun, yardımcı kimyasal olarak Fullmulti'yi düzenli kullanın, havuzunuzda yosun oluşumunu neredeyse olmayacak 


IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.