Havuzda Yosun Neden Oluşur? Kimyasal Kirlilik

23-04-2021 14:17
Havuzda Yosun Neden Oluşur? Kimyasal Kirlilik

Havuzda yosun problemi  

Havuzda yosun neden oluşur?

Havuz yosun önleyici

Siyanürik asit

Havuz yosun önleyici 

Havuzda yosun neden oluşur sorusu için 4 farklı şekilde yosun oluşum sebebini ele alarak bir yazı dizisi sunduk. Bu makale 4. Konu, havuzda yosun neden oluşur? Kimyasal kirlilik. 1. Makalede kimyasal bakım eksikliği,2. De havuzda yosun neden oluşur? Fiziksel bakım 3. De sirkülasyon sisteminin yosun oluşumuna etkisi.  Konularını ele aldık. Yosun oluşumu hakkında genel bilgi kazanmak için bu dört yazıyı, yosun sorunu yaşıyorsanız veya yaşamak istemiyorsanız, vaktiniz de varsa okuyun.

Daha öncede belirttiğimiz gibi, yosun oluşumunun nedeni,  havuz suyunda yosun oluşumuna neden olan sudaki organik kirliliklerin, sudan ayrılamamasıdır. Organik kirlilikler, insan vücudundan dökülen partiküller, çevreden gelen hastalık yapıcı patojenler, çevreden gelen yosun sporları, besleme suyu ile gelenler v.s. Bu organik kirliliklerin, havuz suyundan kimyasal ve fiziksel yöntemler ile ayrılması gerekir. İşte bu olay tam olarak yapılamadığı zaman yosun oluşmaya başlıyor. Havuzda yosun problemi nin çok sebebi var çözümler de birbirine bağlı veya hatalar kartopu gibi, yosun sorunun büyümesine sebep oluyor.  Havuzun kimyasallar ile doğru bakımı, mücadele yollarından sadece biri.

Yukarıdaki girişten, havuzda yosun neden oluşur? İçin gerçek cevabı bulursunuz, organik kirlilikler ve sudan ayrılamayan partiküller.

En ucuz tedavi hastalanmamaktır. Yosun oluşumuna neden olan etkileri kontrol edebilirseniz, havuzda yosun problemi yaşamazsınız. Havuzda yosun problemi ve oluşumu hakkında, diğer 3 makaleye de bir göz atın. Konunun 4 ana başlığını bütünleştirin.

Kimyasal kirlilik nedir? Bu tabiri ilk defa duyuyor olabilirsiniz. Kimyasal kirlilik, havuzda kullanılan kimyasalların dengesiz kullanımıdır. Özellikle 56’lık klor, 90‘lık klor ve tablet klorun. Bu 3 klor tipi, stabilizatör yani siyanürik asit içerir. Burada bahsedilen Siyanürik asit sentetiktir, o daha önce duyduğunuz zehir olan siyanür ile bir alakası yoktur.

Havuz bakımı günümüz şartlarında maalesef klorsuz olmuyor. Yukarıdaki 3 klor tipi, havuza klor verirken aynı zamanda suya siyanürik asit bırakıyor. Siyanürik asit suda az olduğu zaman 0,00 ppm ile 50,00 ppm arası, havuz için faydalı. Klor daha fazla su içinde kalıyor. Yani sudan geç uçuyor. 50,00 ppm i aştıkça, su içinde klorun tutulumunu arttırıyor. Klor yeterince aktif olamıyor ve yosun oluşmasına sebep oluyor. Aslında kimyasal kirlilikten kastım, sudaki siyanürik asit  fazlalığıdır.

Siyanürik asidin fazlalığı sizi aldatır. Nasıl mı? Havuz suyunu test kiti ile ölçtüğünüzde, havuz suyunuzda siyanürik asit fazla ise, test te kloru var görürsünüz. Hatta çok koyu bir renk oluşumu ile, havuzda klor var ve fazla bile dersiniz. Ama yine buna rağmen havuzda yosun oluşur. Çünkü fazla siyanürik asit, kloru tutar. Havuzda yosun problemi devam eder ve hızlanır. Klor atarsınız, biraz yosun azalır, sonra yine başlar. Bir kısır döngü oluşur. Su klor kokar, matlaşır, bulanır. Havuz canlılığını ve parlaklığını kaybeder.  İşte bu kimyasal kirliliktir.

Bunu önlemenin birkaç yolu vardır.

      1.       Havuzda stabilizatör içeren 56 lık ve 90 lık klor kullanımını azaltın. Yerine sıvı klor veya kalsiyum hipoklorit kullanın. Havuz suyunuzda siyanürik asit oranının 50,00 ppm i geçmemesine özen gösterin. Siyanürik asidi kolaylıkla ölçemeyebilirsiniz. Su numunesi gönderirseniz, ölçüm hizmetimiz bulunmaktadır. Ölçüm sonucuna göre yapmanız gerekenler hakkında yardımcı olabiliriz.

      2.   56 lık, 90 lık kullanmaya devam edecekseniz, havuz suyunu bir miktar değiştirin. Havuza bol taze su ekleyin. Yaklaşık ayda 1/3 oranında suyu yenileyin. Bunu düzenli bir periyod ile yapın.

      3.       Havuz hacminiz uygun ise, tuz klor sistemine geçmeyi deneyin. Bu konuda da isterseniz yardımcı olabiliriz.

      4.   Büyük bir havuz işletiyorsanız, dozajlama sistemi ve sıvı klor kullanın,      

      5.   Siyanürik asit seviyeniz yüksek ise, maalesef çok hızlı yosun oluşur. Özellikle açık havuzlarda temmuz ayından itibaren yosun oluşumu başlar ve artarak devam edebilir.

Yosun arttıkça, havuz yosun önleyici kullanımınızda artacaktır. Bu da bir kimyasal kirliliktir. Oysa havuz yosun önleyici klor kadar etkili bir yosun önleyici değildir. Klor, ph, siyanürik asit seviyesi uygun olan, sirkülasyon sistemi iyi çalışan, yeterince fiziksel temizlik yapılan, sudaki organik kirlilikler çöktürücü veya full multi ile sudan ayrılan havuzlarda, havuz yosun önleyici ye ihtiyaç bile olmamaktadır.

Full Multi ile sudaki organik kirlilikleri, filtreye taşıyın. Yosun oluşumuna ana sebep olan olan organik kirlilikler ve yosun sporlanı sudan süzebildiğiniz sürece yosun oluşumu azalacaktır. Full Multi’yi hafta 1-2 defa, havuz kullanım yoğunluğuna göre arttırabilirsiniz.

Dengeli klor ph seviyesi, max.50 ppm siyanürik asit, düzenli full multi kullanımı yosun oluşumunu önler.

Havuzda yosun neden oluşur? konulu açıklayıcı, aydınlatıcı 4 yazı yazdım. Yosun için ana sorunları vurguladım, almanız gereken önlemleri açıklamaya çalıştım. Umarım faydalı olmuştur. Rastgele kimyasal kullanımı, düzensiz bakım, yetersiz filtrasyon yosun oluşumuna neden olur.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.