Havuzda Yosun Neden Oluşur? Fiziksel Bakım

21-04-2021 13:22
Havuzda Yosun Neden Oluşur? Fiziksel Bakım

Havuzda yosun neden oluşur? Fiziksel havuz bakım eksikliği

Havuzda yosun nasıl önlenir?

Havuzda dip süpürgesi

 

Havuzda Yosun Nasıl Önlenir?

Havuzda yosun neden oluşur sorusu için 4 farklı şekilde yosun oluşum sebebini ele alarak bir yazı dizisi sunduk. Bu makale 2. Konu, havuzda yosun neden oluşur? Fiziksel bakım eksikliği 1. Makalede kimyasal bakım eksikliği, 3. De sirkülasyon sisteminin yosun oluşumuna etkisi, 4. De kimyasal kirlilikten bahsettik.

Havuzda yosun nasıl önlenir? Sanki cevabı bulunamayan bir havuz problemi gibidir. Çünkü yosun oluşumunun birçok sebebi vardır ve bazı sebepler birbirini tetikler. Biraz havuzun dilinden anlamanız ve havuz ile ilgilenmeniz gerekir. Havuz bebekten farksızdır. Havuza İlgiyi eksik ettiğinizde size farklı şekillerde cevap verir. Yosun da bu olumsuz cevaplardan biridir.

Havuzda yosun nasıl önlenir e bir cevap, dip temizliği ve fiziksel bakımdır. Ama diğer makalelerimizi de okursanız, nelerin eksik yapıldığını kendinizce yorumlayabilirsiniz. Burada aktarılan bilgiler size yol gösterecektir.

 Havuzda yosun neden oluşur? Fiziksel havuz bakım eksikliği

Kimyasal bakım yanında, havuzun düzenli olarak dip süpürgesi, duvar fırçalama işleri, varsa oluk ve denge deposu temizliği, teras alanının temizlenmesi, çevre bahçe peyzajının havuz suyunu bozacak şekilde havuza karışması önlemek gibi bakımlar da fiziksel bakım işleri arasındadır.

Bir kaç makalemizde Yosun oluşumuna sebep olan asıl sorunun, organik kirlilikler olduğunu söylemiştik. Bu makalede organik kirliliklerin havuz suyuna etkisi, havuzun fiziksel olarak temizliğini ele alacağız.

Havuzda yosun neden oluşur için asıl cevap organik kirliliklerdir.

Yosun ve yosun sporları, malum canlı varlıklardır. Bu canlı varlıklar havuz suyunda var olmaya, yaşamaya çalışırlar. Normal. Var olma çabaları doğa gereğidir. Fakat bizde bunların havuzda yaşamasını istemiyoruz. İlk ne yapabilirsiniz, bu canlı varlıkları yosunları öldürebilirsiniz. Bunun için klor, ph düşürücü ve diğer kimyasalları düzenli kullanmanız gerekir. Kimyasallardan başka bir şey daha yapabilirsiniz, BESLENMELERİNİ ÖNLEYİN, YAŞAM ALANLARINI BOZUN. Beslenmelerini önleyerek veya yosun sporlarını sudan ayırarak da, yosunların çoğalmasını önleyebilirsiniz. Aslında havuzda yosun nasıl önlenir in bir cevabı da, yosun sporlarının havuzunuzda rahatça yaşayıp çoğalma engellemektir. 

Ne yapabilirsiniz

1 -      Yosunları öldürün, bunun için klor ph gibi kimyasalları düzenli kullanın.

2 -      Beslenmelerini önleyin, yani sudaki organik kirlilikleri sudan ayırın, çöktürücü ile dip süpürge işlemi ve/veya full multi kullanın. Full multi organik kirlilikleri filtreye taşır. Haftada 1-2 defa kullanmanızı öneririz.

3 -      Yaşam alanlarını bozun, dip süpürge ve fırçalama işleri.

 

-          Haftada en az 1 defa çöktürücü kullanarak havuzda dip süpürgesi yapın. Çöktürücü kullanarak yapılan dip süpürgesinde, su içindeki görünmeyen kirlilikleri ve su içindeki askıda gezinen partikülleri sudan ayırırsınız. Bunların aralarında yosun sporları da bulunur, Çöktürücü ile dibe çöktürüp, havuzda dip süpürgesi işini yaparsanız, sudaki yosun sporlarının beslenmesine sebep olan partikülleri ve yosun sporlarını, organik kirlilikleri sudan ayırmış olursunuz.

-          Bakımını yaptığınız havuz evin önündeki özel havuz değil de yoğun kullanılan, site havuzu, otel, aquapark, okul havuzu gibi ticari bir havuz ise, havuzda dip süpürgesi işini haftada 1 den fazla yapın. Ama her seferinde çöktürücü kullanmanız gerekmez. Hafta içi çöktürücünü yapacağı görevi fazlası ile yapan full multi kullanabilirsiniz. Yoğun çalışan bir havuz ise 2 gün ara ile full multi kullanabilirsiniz.

-          Partiküller her şekilde dibe çöker, veya derz boşluklarına yerleşir, tabanda ve duvarda. Çöktürücü kullanmadan yapılan dip süpürgesi tavsiyemizin nedeni, dibe çöken ve yosun sporlarına yem olacak organik kirlilikleri sudan ayırmaktır. Havuz ne kadar yoğun kullanılıyor ise, o kadar çok kirlenir

-          Dip süpürge işinin nasıl yapılacağını bilmiyorsanız, havuzdan.com Youtube kanalımızda, havuzda dip süpürgesi nasıl yapılır videosunu çektik. O Videodaki anlatan da benim J.

-          Havuzun genel bakım gününde veya fırsat buldukça, havuz duvarlarını, köşeleri, taban ile duvarın birleştiği köşeleri, su sirkülasyonun zayıf olduğu paslanmaz merdiven arkalarını, havuz içinde basamak var ise basamakların üst ve yan duvarlarını fırçalayın.

-          Fırçalama işlemi, yosun oluşumu ve biofilm tabakası oluşma hızını düşürür, yuvalarını bozun.

-          Özellikle duvarlarda derz açıklığı olan havuzlarda, mutlaka bu fırçalama işini, derz aralarında yosun oluşmadan önce yapın.

-          Maalesef diyerek söylemek isterim ki, derz aralarında oluşan yosunun tam bir çözümü yoktur. Fırça yaparsınız fakat kısa sürede yine çıkar. Bunu azaltmak için haftada bir çöktürücü kullanımı yetmiyor, hafta içinde 1-2 defa, partikülleri sudan filtreye taşıyacak full multi kullanabilirsiniz.  Full multi, havuz suyunu bulandırmaz, yüzme işine engel olmaz. Düzenli kullanırsanız çöktürücüye bile gerek kalmayabilir. Çöktürücü kullanmasanız da süpürge işini yapın mutlaka.

-          Havuzunuz taşmalı ise, ızgara üstlerinde, aralarında ve oluk içlerinde de yosun oluşur. Arası sıra bu alanları kontrol edin ve fırçalayın. Bir kovaya suya, yarım su bardağı 56 lık kloru çözüp, fırça ile ızgara ve oluklara sürerseniz, oluşan yosunları kolaylıkla temizlersiniz.

-          Dikkat edin, klorlu suyu kıyafetinize sıçratmayın, rengini soldurur.

-          Havuz teras alanından gelen kirlilikler de havuz suyu için safsızlıktır, düzenli olarak teras alanının temizlenmesini tavsiye ederiz.

-          Ara sıra denge deposunu da temizlemeyi unutmayın. Çevreden gelen kirlilikler denge deposunda toplanır.

-          Skimmerli havuzlarda, sık sık skimmer sepetinizi boşaltmayı ihmal etmeyin.

-          Ve peyzaj. Yaprak döken bitkiler ile çevrili bir havuz, bakım yapanlar için kabus gibidir. Devamlı dökülen yapraklar hem suya organik kirlilik taşır, hem de sirkülasyon sistemine zarar verir.

-          Havuza yaprak geliyor ise, derin file ile bunları havuzdan almayı ihmal etmeyin.

Düzensiz dip süpürgesi, havuz dibine çöken partiküller, dengesiz kimyasal bakım ile birleşince yosun oluşumu hızlanır.

Havuzda yosun neden oluşur? Fiziksel bakım eksikliğinin yosuna etkisini anlatmaya çalıştım. Umarım faydalı olmuştur. Fakat yosun oluşumu ve önlenmesi ile ilgili birkaç makale daha yazdım, onları da okumanızı tavsiye ederim. Yosunun çözümü tüm bakımların iyi yapılmasıdır.

Makale çok uzun oldu ama bir konuya değinmeden kapatmayacağım, bazı havuz robotları 5 microna kadar suyu filtreleyebiliyor. Hem tabanı temizliyor, hem de saatte 16-17 ton suyu süzüyor. Genelde havuz robotları tercihinde bu filtrasyon özelliği ihmal ediliyor. Robot da yosun mücadelesinde fiziksel bakım için iyi bir yardımcı olabilir. Konu robot olmadığı için burada marka belirtmiyorum.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.