Havuzda Yosun Nasıl Temizlenir?

21-04-2021 12:58
Havuzda Yosun Nasıl Temizlenir?

Havuzda Yosun Nasıl Temizlenir?

 

Havuz Yosun Önleyici

 

Havuz Yosun Öldürücü

 

Havuzda Yosun

 
Havuzda Yosun
 

Bu resmi özetlemek istiyorum. Havuza bakan kişi, bu havuz ile çok uzun süre ilgilenmemiş. Dibe çöken partiküller yosun sporları için yuva ve besin olmuş. Taban, duvar, duvar derz aralarını yosun sarmaya başlamış. Hava sıcak yaz ayları ise bu havuz 3-4 güne komple yosun olur. 1 hafta sonra yosundan suyun dibi görünmez. DUVAR TARAFINDAKİ VE SERAMİK GÖRÜNEN YERLERİ KISMEN FIRÇALAMIŞ.

Yosun önlemek için ne yapılması gerekir?

-          Klor ve ph seviyesini ayarlayacak. Suyu şoklayacak.

-                   Kloru havuza serperek atacak, tabandaki genel yosunlar bu şekilde ölür.

-          Derz aralarına fırçalama yapacak,

-          En son çöktürücü ve dip süpürme işlemi yapacak.           

Havuzda yosun oluşumunun 4 ana sebebi vardır. Bu 4 sebep ile ilgili 4 farklı ayrıntılı makale yazdım.  Önce 4 sebebi sıralayıp sonra, havuzda yosun nasıl temizlenir? Sorusunu cevaplayım.

            1      Havuzda yosun neden oluşur? Kimyasal bakım eksikliği,

            2      Havuzda yosun neden oluşur? Fiziksel bakım eksikliği,

            3      Havuzda yosun neden oluşur? Sirkülasyon sistemi sorunları 

            4      Havuzda yosun neden oluşur? Kimyasal kirlilik

Bir şekilde havuzda yosun oluşmuş ise, nasıl temizleneceği konusunda burada bilgi vereceğim fakat vaktiniz var ise diğer 4 makaleyi de blog yazılarımız arasından bulup okuyabilirseniz, havuzunuzda neden yosun oluştuğunu analiz edebilirsiniz.

Havuzda yosun oluşmuş ise, ilk aklınıza gelen havuza yosun önleyici atayım oluşan yosunlar ölsün diye düşünürsünüz. Daha önce de belirttim, yosun önleyici veya yosun öldürücü, sizin düşündüğünüz gibi sihirli değnek değiller. Tahmin ederim, böyle bir yorumu, bir havuz malzemesi satan kişi ya da firmadan duymanız sizi şaşırtmıştır. Yosun önleyici veya yosun öldürücü, evet yosun sporlarını öldürür fakat kullandığınız klor bunlardan kat kat daha iyi bir yosun öldürücüdür. Etki bakımından mukayese edilemeyecek seviyede klor etkilidir. Yani havuzda yosun oluşmuş ise, ilk yapacağınız şey havuza yosun önleyici atmak olmamalıdır. Zaten o saatten sonra bir işe yaramaz. Şunu bilin ki, Yosun önleyici veya yosun öldürücüyü havuzda yosun oluşmasın diye, klora destek olmak amacı ile kullanıyorsunuz.

Peki havuzda yosun nasıl temizlenir?

Havuzda yosun taban ve duvar birleşme yerleri, köşelerde ise.

-          Yosun, havuz taban ve duvarının birleştiği köşelerde ise, üzerine biraz 56’lık klor serpin. Havuz duvarının hemen kenarından, bir tasa alacağınız yarım kilo, 1 kilo kloru, tuz atar gibi, yosunların üzerinden serperek atın. Birkaç dakikada yosunların parçalandığını, öldüğünü göreceksiniz. Sonra aynı yerleri fırçalayın kalanları da temizlemiş olursunuz

-          Önce fırça yapın da diyebilirdim fakat fırça işi yorucu bir iştir. Klor öldürsün sonra fırçalayın.

Yosun havuz tabanını ve taban derz aralarında ise,

-          Yine klor, kloru yosun oluşan yerlere serperek atın. Ulaşabilirseniz fırça yapın. Vaktiniz var ise, çöktürücü atın, fırçalama ile suya dağılan partiküller dibe çöksün. Çökme işlemi 6-8 saat sürer. Evet sonra dip temizliği.

    Havuz duvarı derz aralarında ise

-          Maalesef. Çok fazla çözümü yok. Sadece fırçalama yapabilirsiniz. Ama yeterli olmuyor. Duvar fırçalama işini, havuzda çöktürücü kullanacağınız zamana göre planlayın. Duvarları fırçalayın, suya dağılan partikülleri çöktürücü ile çöktürün, sonra dip süpürgesi.

-          Derz arası boşluklar, yosun sporlarının en sevdiği sote yerlerdir. Havuz duvarınızda, derz araları açık ise, derzler zayıf ise buralarda yosun oluşur. Havuzu istediğiniz kadar şoklayın, hatta duvarın dibinden bir bidon klor dökün, yine o derz aralarındaki yosunu öldüremezsiniz. Derz arası yosunlar için, maalesef diye başladım, maalesef diye bitiriyorum. Fırça.

   Havuzda yosun oluk içleri ve taşma ızgaralarında ise

-          Klor. Bir kovaya su alın, yarım su bardağı kadar klor ekleyin ve suda çözün. 56 lık klor olabilir. Fırça ile ızgaralara sürün. Sıvı klor varsa onu da kullanabilirsiniz, biraz fazla kullanın 1 kg gibi. Fırçalama yaparken dikkat edin, üzerinize sıçramasın, kıyafetinizin rengini soldurur.

-          Izgara üzerindeki yosunlar biraz inatçıdır, önce klorlu su ile fırçalayın, sonra tazyikli su ile yıkayın fırçalayın.

    Havuzda yosun, suyun taştığı alanlarda ise, havuz tutamağı, traverten üzeri gibi,

-          Klor. Nasıl yapılacağını yazmıyorum. Yukarıdaki ile aynı.

   Havuz içinde paslanmaz merdivenler arkasında yosun oluşuyor ise

-          Fırçalama yapın. Su akışının zayıf olduğu yerlerde yosun daha hızlı oluşur.

   Havuzun tamamında yosun var ise, tabanlarda koyu bir şekilde oluşmuş tüm suyu sarmış ise

-          Bu şartlardaki havuz uzun süre bakım yapılmamış, sirkülasyon sistemi çalışmamış, dip temizliği yapılmamış bir havuz olabilir. Yukarı resimdeki havuzun ilerleyen günleri gibi. Havuz bir süre kapalı kalmış çalışmamış olabilir.

-          Bu havuz ve havuz suyunda, önce klor ve ph değerlerini ölçün. Muhtemel klor seviyesi 0,00 ph seviyesi de yüksek olabilir.

-          Önce ph değerini dengeye getirin. Bunun için havuz bakımı ph düşürücü videomuz var, ph’ın nasıl kullanılacağı yazıyor. Ph ayarlayın, havuza hacmine göre olması gerekenden 3-4 kat fazla klor atın. 100 m3 için 2,3 kg. pompa ve filtreleri çalıştırın. Su sirküle olmaya başlasın, havuz tepki verecektir. Birkaç saat sonra kontrol edin, suyun durumuna göre aynı işelmi ertesi gün tekrarların bu arada 1-2 defa ters yıkama yapın. Su rengi açılınca fırçalama, çöktürücü ve dip süpürgesi işlemlerini yapın. Havuzun yosun yoğunluğuna göre 1-2 günde su kendini toplar.

Havuzunuzda yosun oluşmuş ise, klor. Yosun önleyici veya yosun öldürücü den hiç bahsetmedim farkındaysanız. Sihirli değnek değiller.

En ucuz tedavi hastalanmamaktır. En kolay yosun mücadelesi, havuzda yosun oluşturmamaktır.

Havuzda yosun nasıl temizlenir? Sorusunu az çok cevapladığımı umuyorum.

Havuzunuzda yosun oluşmaması için, klor ve pH dengesini oluşturun ve koruyun (klor 1,00 -3,00 ppm, pH 7,00 - 7,40 arası), filtre ve pompaları düzenli çalıştırın, havuzda yosun oluşumuna sebep olacak yosun sporlarını sudan ayırın. Bu konuda full multi, havuz suyundaki partikül ve yosun sporlarını filtreye taşır. Filtreniz HAVUZ SUYUNU İYİ SÜZEBİLİYOR İSE, yosunlarda kurtulursunuz. Makaleye başlarken bahsettiğim diğer 4 makalemizi bulup okursanız,  havuzda yosun oluşmaması için neler yapmanız gerektiğini yorumlayabilirsiniz. Özellikle 4. Makale kimyasal kirlilik çok önemli. 

UNUTMAYIN HAVUZUNUZDA YOSUN OLUŞUYOR İSE BİRŞEYLERİ EKSİK YAPIYORSUNUZ.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.