Havuz Ölçüm Aletleri

20-03-2020 12:04
Havuz Ölçüm Aletleri

 

 

Havuz Ölçüm Aletleri

 

Sağlık Bakanlığının yönetmeliklerine göre havuz suyunun günde en az 3 defa ölçülmesi gerekiyor. Su, havuz suyu olsun, içme suyu olsun veya endüstriyel kullanım için olsun kullanıldığı ortamda, maksimum verim almak için bazı şartları taşıması gerekir.

Özellikle havuzunuz ticari bir işletme havuzu veya toplu kullanımın olduğu site havuzu gibi bir havuz ise mutlaka günde 3 defa Serbest Klor, Bağlı Klor ve PH’ı ölçün. Havuz suyu ölçümü için sıvılı havuz suyu ölçüm aleti (damlalıklı havuz suyu ölçüm aleti de denilir), tabletli havuz suyu ölçüm aleti (haplı havuz suyu ölçüm aleti de denilir) veya daha hassas ölçümler için dijital ölçüm aleti kullanabilirsiniz.

Sıvılı havuz suyu ölçüm aleti (damlalıklı havuz suyu), aslında pek tavsiye etmediğimiz bir ölçüm aletidir. Eğer havuzunuz şahsınıza ait ise, kullanıcılar birkaç kişi ise, klor ve pH ölçümü için idare eder. Havuzun klor ve pH durumunu, size yeteri kadar takip edersiniz. Bu tip ölçüm aletlerinde bağlı kloru ölçmek mümkün değildir. O nedenle ticari ve yoğun kullanım olan havuzlarda damlalıklı, sıvılı havuz suyu ölçüm aletini kullanmanızı tavsiye etmeyiz. Bağlı kloru ölçemezsiniz. Ayrıca bazı sıvı tüplerini damlatırken damla büyük veya küçük olabilir bu da sağlıklı ölçüm almanıza pek yardımcı olmaz. Sıvılı, damlalıklı havuz suyu ölçüm aletlerinde, sıvı şişeleri üzerinde 3 veya 4 veya 5 veya 6 drop (3 veya 4 veya 5 veya 6 damla) yazar. Bu damla sayıları markaya göre değişiklik gösterebilir. Ayrıca klor ölçeceğiniz tarafta, ölçüm için sıvı damlattığınızda, havuzda klor var ise sarı renk oluşur. Ölçüm aletindeki sarı renk skalası çok geniş değildir, klor seviyesi 1 mi, 2 mi diye biraz düşünürsünüz, pek anlaşılmaz. Sıvılı havuz suyu ölçüm aletinin tek avantajı ucuz olmasıdır. Dediğim gibi evinizin önünde kendi havuzunuz var ise klor ve ph kontrolü için eh işte idare eder diyelim. Bizce her havuzda tabletli ölçüm aleti olmalı, doğru sonuç alırsınız, daha iyisi dijitalleri.

Sıvılı havuz suyu ölçüm aletlerinde Serbest Klor Ölçümsonucu ve skalası SARI renktir. Klor seviyesi düşük ise açık sarı, yüksek ise koyu sarı renk oluşur. PH ölçüm renk skalası sarıdan kırmızıya doğru ilerler Ph Ölçüm Sonucu sarı ise PH çok düşük, kırmızı ise PH çok yüksektir. PH da istenilen renk Turuncu, portakal kabuğu rengi.


 

 

 

Sıvılı Havuz Suyu Ölçüm Aleti

 

 

 

 


 

Tabletli havuz suyu ölçüm aletleri (haplı havuz suyu ölçüm aleti), bu tip havuz suyu ölçüm aletlerinde daha iyi sonuç alırsınız. Bütün havuzlar için tavsiye ederiz. Her ölçüm için 1 tablet kullanacağınızdan, damla sayısı gibi kafa karışıklığı oluşturmaz. Ayrıca tabletli ölçüm aletlerinde Serbest Klor, PH yanında Bağlı Kloru da ölçebilirsiniz, yoğun kullanım olan havuzlarda ve ticari havuzlarda bağlı kloru mutlaka kontrol edin. Tabletli havuz suyu ölçüm aletlerinde, ölçüm aleti üzerinde PH tarafında PH, PHENOL RED, klor ölçüm tarafında CI, DPD yazar. Tabletler üzerinde de yine PHENOL RED, DPD1, DPD3 yazar.

PHENOL RED, PH ölçüm tabletidir, havuz suyunda PH’ı ölçek için kullanılır.

DPD 1, Serbest klor ölçüm tabletidir, Serbest kloru ölçmek için kullanılır.

DPD 3, Bağlı klor ölçüm tabletidir, toplam kloru ölçmek için kullanılır.

Klor renk skalası renksizden başlayarak açık pembe, koyu pembe ve kırmızıya doğru sıralanır. Tableti attığınızda renksiz veya açık pembe renk oluşursa klor düşük, koyu pembe renk oluşursa klor seviyesi iyidir. Üzerindeki rakamları kontrol edin. PH renk skalası açık sarıdan kırmızıya doğru sıralanır. Açık sarı ise PH çok düşük, Kırmızı ise PH çok yüksektir. Olması gereken renk Turuncu portakal kabuğu rengi. Tabletli ölçüm aletlerinde 1 folyoda 10 ölçüm için tablet bulunur, yani her seferinde 1 tablet kullanırsınız. 1 tablet PH için, 1 tablet serbest klor için. Yedek tabletler ücretlidir. Sıvılı havuz ölçüm aletlerine göre dezavantajdır, fakat tabletli havuz suyu ölçüm aletlerinde daha net sonuç alırsınız.

 

 

 

 

 

Tabletli Havuz Suyu Ölçüm Aleti

 

 

 

 


 

Dijital havuz suyu ölçüm aleti, yoğun kullanım olan bir havuzu temsil ediyorsanız, bu tip ürün alın. 20 yıldır sektörün içinde olduğumuzdan, havuz suyu ölçümünün ve takibinin öneminin farkındayız. Spor tesisi, otel havuzu, aquapark, site havuzu gibi çok kullanılan havuzlarda, Dijitaller ile havuz parametre ölçümlerini daha hassas alırsınız. Dijital havuz suyu ölçüm aletlerinde, serbest klor, PH, bağlı klor yanında, Alkalinite, siyanürik asit, vs. daha çok parametre ölçebilirsiniz. Dijitaller üzerindeki renk skalası vs. yoktur. Ölçümü Işın Kırılma Açısına göre yaparlar. Bunlarda da tablet kullanılır, her parametre için, reaktif tabletleri vardır. Dijital ölçüm aletinin özel şişesi ile numune alırsınız, önce tablet atmadan bir ölçüm alırsınız, bunula makine kırılma açısını ölçer, aynı şişeye ölçüm yapacağınız örneğin Serbest Klor tabletini atarsınız, renk oluşur bununla 2. ölçüm alırsınız. Cihaz ekranında ölçüm sonucunu yazar. Kullanımı çok kolaydır. Makine marka ve modele göre ölçüm yaptığı parametre sayısı fark eder. En az, Serbest Klor, Bağlı Klor, pH, Alkalinite, Siyanürik Asit, Sertlik değerlerini ölçsün yeterli olur.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.