Havuz Nasıl Yapılır?

Havuz Nasıl Yapılır?

NASIL HAVUZ YAPILIR?

HAVUZ YAPIMI?

Havuz yapmak isteyen herkes işi bir mimara veya bir inşaat firmasına vermiyor veya veremiyor. Bu makaleye havuz yapacak veya yaptıracaklar için bir ön bilgi kaynağı diyebiliriz. Makale sonunda aklınızdaki bazı sorular aydınlanmış olur.

Havuz büyüklüğü ne olmalı?

Tamamen zevkinize kalmış fakat havuzu kaç kişi kullanacak sorusunu kendinize önce bir sorun. Genelde ev havuzlarının kullanıcı sayısı 7-8’i geçmiyor. Ev, şahıs veya özel havuzlar diye adlandırdığımız küçük havuzlar 3,00 m x 6,00 m’den 5,00 m x 10,00 m ye hatta 6,00 m x 12,00 m ye kadar çıkmaktadır. Burada 6,00 m x12,00 m aslında pek küçük bir havuz sayılmaz. Havuz yapılacak alanın konum ve büyüklüğüne göre de havuz boyutu seçilebilir. En çok karşılaştığımız ölçü ev havuzları için 4,00 m x 8,00 m dir. Bir veya birkaç aile için yeterli olmaktadır. Havuz ölçüsü büyüdükçe yapım maliyeti de artacaktır.

Son zamanlarda spor için havuz yapımların da dar uzun 4,00 m x 12,00 m havuzlar la da karşılaşmaktayız.

Elbette havuz yapımı bittikten sonra, bu havuzun işletilmesi de söz konusu. 40 -50 m3 hacimli bir havuz ile 70-80 m3 hacimli bir havuzun işletilmesinde de biraz maliyet farkı olacaktır.

Havuz derinliği ne olmalıdır?

Yapacağınız havuz yazın eğlenmek ve serinlemek için olacak ise 1,40 m derinlik ideal ve güvenlidir. Gözünüze küçük gelebilir fakat ülkemizde ortalama bayan boyu 1,65 cm’dir. 1,50 m’deki bir havuzda bile parmak uçlarında gezersiniz. Amaç eğlenmek ise havuzda ayak parmağı üzerinde durmak pek eğlenceli sayılmaz. 1,40 m de çok rahat ayak üzerinde durabilirsiniz.

Havuz taşmalı mı olmalı skimerli mi?

Taşma nedir skimer nedir önce onu açıklayım, havuz sisteminde su, pompa ve filtre vasıtası ile filtre edilir. Pompa suyu ya denge deposundan veya skimerlerden çekerek filtreye basar. Taşmalı dediğimiz tipte, havuz suyu taşarak oluklardan denge deposuna gider, pompa suyun %80 nini denge deposundan çeker ve filtreye basar. Skimerli havuzlarda denge deposu yoktur, pompa suyu skimer dediğimiz haznelerden çeker. İkisi arasında biraz inşaat maliyeti vardır. Skimerli havuzlarda oluk, denge deposu olmayacağı için inşaat maliyeti biraz düşüktür.

Skimerli havuzlarda su kotu teras seviyesinin altındadır. Taşmalılar da su kotu teras ile aynı kottadır. Skimerlilerde havuz yüzeyine gelen yaprak, saç kıl vs kirliliklerin havuzdan ayrılması biraz uzun sürer, taşmalılar da bu kirlilikler taşan su ile hızlıca dışarı atılır.

Havuz betondan mı yapılmalı prefabrik mi olmalı?

Uzun vadeli bir havuz için bütçenizde müsait ise beton tavsiye ederiz. Prefabrik havuzlar betonlara göre daha uygun fiyata maal olmaktadır.

Havuz iç kaplaması ne olmalı? Seramik mi, cam mozaik mi, Liner kaplama mı?

Havuzu beton yapıyorsanız cam mozaik veya seramik tercih edebilirsiniz. 10X10 veya 10X20 seramikler cam mozaiğe göre daha ucuza maal olur. Cam mozaik havuzlar da daha estetik bakımdan daha şık durur. Prefabrik yapıyorsanız fazla seçeneğiniz yok, liner kaplama yapmalısınız.

Havuz için hangi pompa filtreyi kullanmalıyım?

Bu konu biraz teknik bilgi isteyen bir konu fakat, havuz hacminize göre bir seçim yapmalısınız diyebiliriz. Ortalama olarak havuz su hacmi 4-5 saatte bir defa sirküle olacak şekilde ekipman seçilmelidir. Ortaya 50 m3 hacimli bir havuz çıkacak ise, saatte 10 – 13 m3 su sirküle edecek filtre ve pompa ya ihtiyacınız olur. Bu konuda isterseniz ölçülerinizi belirledikten sonra ekipman konusunda planlama yapmanıza yardımcı olabiliriz.

Havuzda kaç lamba olmalı?

Sıva üstü lamba ile kovanlı lamba arasında ne fark var?

4,00 m x 9,00 m boyutlarında bir havuz için 2 lambada planlayan var 8 lambada. Neye göre, biraz zevkinize göre deyim ama genelde havuz lambaları boya göre 2,50 m ile 4 m arasında bir planlanır. Kısa kenara ortaya bir lamba, uzun kenarlara 3. Ve 6. M ye bir lamba planlamanız, akşam lambalar yandığında havuz daha estetik görünür. Yapacağınız havuz büyüklüğüne göre lamba sayısını belirleyebilirsiniz.

Peki sıva üstümü kovanlı mı derseniz, günümüzde ikisi de olur. Artık led ampüller eski ampüllere göre daha mukavemetli daha az arıza çıkartıyorlar. Kovanlı ne demek sıva üstü ne demek. Kovanlı lambalarda inşaat esnasında lambanın kovanı betona gömülür, lamba armatür takımı kovana monte edilir. Sıva üstü lambalarda kovan olmaz, lamba armatür takımı doğrudan biten havuzda seramik üstüne monte edilir. Her ikisinde de lamba arızalandığı zaman su dışına çıkartma, su dışında ampül değişimi söz konusudur.

Havuz yapacaksanız, ya da yaptıracaksanız komple ekipman seçiminde yardımcı olabiliriz.

Havuz yapımı esnasında dikkat edilmesi gereken bazı ayrıntıları,’ Havuz inşaatının nasıl yapılır’ blog yazımızda özetledik. Havuz yapacak yada yaptıracaksanız bazı bilgiler edinebilirsiniz.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.