Havuz Kimyasalları Neden Kullanılır?

04-03-2020 19:26
Havuz Kimyasalları Neden Kullanılır?

Neden mi?
 
İnsandan insana hastalıklar bulaşmasın, havuz suyunda patojenik canlılar oluşmasın diye. Havuzlar ki evinizin önündeki, sadece aile fertlerinin kullandığı havuz dahi olsa, uygun kimyasal değerler oluşmamış ise hastalık yapıcı patojenlerin üremesine sebep olabilir. Uygun kimyasal değerlerden kasıt, öncelikle Serbest klor değeri, açık havuzlar için Sağlık Bakanlığı standardı 1,00 – 3,00 PPM, kapalı havuzlar için 1,00 – 1,50 PPM, Ph değeri açık veya kapalı fark etmez 6,50 – 7,80 aralığı, Bağlı klor max. 0,20 PPM dir. Ayrıca Alkalinite, Nitrit, Nitrat, Su Sertliği, Demir, Bakır, Aleminyum, Siyanürik asit değerleri de genel su yapısını etkiler. Bu değerlerin olması gereken parametrelerini Sağlık Bakanlığı HAVUZ SUYU YÖNETMELİĞİNDE EK 1 ve EK 2 de bulabilirsiniz.
 
Siz Serbest Klor, Bağlı Klor, PH değerlerini düzenli kontrol edip yukarıda bahsettiğimiz aralıkta tutabilirseniz, haftada 1 -2 defa ters yıkama yapıp taze su eklerseniz havuzunuzda kolaylıkla sorun yaşamazsınız. Klor ve PH değerleri normal seyrederken havuzunuzda aşırı yosun oluşumu, bulanık su, kahverengi, yeşil gibi renkli su oluşuyor ise bu durumda tam bir su analizi yaptırabilirsiniz. Bu konu da yetkili kurum Sağlık Bakanlığı Toplum Sağlığı laboratuvarlarıdır. Sadece kimyasal analiz yaptıracaksanız 1,50 L havuz suyu numunesi götürmeniz yeterli olur. Mikrobiyolojik analiz de isterseniz, steril bir şişe ile an az 0,50 L su numunesi götürmeniz gerekir. Steril şişe için, önce analiz yaptıracağınız laboratuvara gidip steril şişe isteyebilirsiniz. 

Klor ve ph dengeleyicilerden başka, havuzlarda Yosun Önleyici, Çöktürücü, Parlatıcı, İyon Tutucu, Sertlik Giderici gibi kimyasallar da kullanılır. Kullanılan her kimyasalın farklı bir görevi vardır. 
 
Kimyager Ertuğrul Kılıçay
 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.