Havuz İnşaatı Nasıl Yapılır?
Havuz inşaatı nasıl yapılır?
Havuz inşaatının bazı ayrıntıları
Bu makalede, havuz inşaatı esnasında dikkat etmeniz gereken birkaç hatırlatmada bulunduk.
Planlanamayan bazı ayrıntılar havuz inşaatında geri dönülmez hatalara sebep olmaktadır.
Öncelikle havuz için bir mimar veya bir inşaat mühendisinden profesyonel destek almanızı tavsiye ederiz.
Havuz yapılırken projeye göre temel kazıldıktan sonra zemin düzeltmesi ve stabilitesi yapılmalıdır.
Havuz tabanı demirleri döşenirken, havuz su basma hattı, dip emiş hattı yapılmalıdır.
Bu tesisatlar taban betonu içinde kalır. Taban basma nozulları için, 2,5- 3 m aralıklar da PVC TE ile ağız bırakmalısınız. Havuz büyüklüğüne göre basma nozul sayısı değişir. Son nozuldan sonra kör tapa ile boru uçlarını kapamayı unutmayın.
Havuz taşmalı olacaksa, bir yapı içinde değil, temel sadece bir havuz ve teşekkülleri için ise, denge deposu ve makine dairesini havuza bitişik, tek temel üzerine planlanmasını tavsiye ederiz. Beton dökülürken denge deposu ve makina dairesi betonunu da birlikte dökebilirsiniz. Havuzda çanağında az da olsa yatma olabilir, yani havuz oturur deriz buna, bu durumda denge deposu makine dairesi havuz çanağından ayrı ise boru bağlantıları toprak oturmalarında zarar görebilir.
Havuz skimmerli olacak ise, skimmer su hatlarını da beton içinden çekebilirsiniz. Havuz dışından da skimmer hatları çekilebilir fakat havuz çanağında çökme yatma olursa beton dışındaki borular zarar görebilir. Bütün boru hatlarının beton içinde kalmasında fayda var.
Skimmerli havuzlarda, su basma hattını skimmerlerin tam karşısına yerleştirmeniz su hareketi için daha faydalı olabilir. Yüzeydeki kirlilikler su akışı ile skimmerlere doğru hareket eder.
Makine dairesi, pompa ve filtreleri toprak üstü değil, su kotunun altına planlamanızı tavsiye ederiz. Pompa su kotu üzerinde olursa, pompa çalışmasında sıkıntı yaşayabilirsiniz. Su kotu üzerindeki pompalar suyu kendiliğinden çekemezler ya da zorlanırlar.
Makine dairesi kapağını planlarken, havuza konulacak filtre çapını mutlaka dikkate alın. Çaptan küçük kapak yaparsanız kırmak zorunda kalırsınız. Çünkü havuz filtreleri tek parçadır.
Duvar demirleri döşenirken, lambalar için elektrik hatlarını çekmelisiniz. Her lamba için makine dairesine bir kablo çekmenizi tavsiye ederiz. Havuz büyüklüğüne göre kablo çapı değişir. Havuz betonu döküldükten sonra delik açar kabloları bağlarım diyorsanız, bu doğru bir yöntem olmaz. Kablo diplerinden su izolasyonunu sağlamanız biraz zor olabilir. En doğrusu beton atılmadan kabloları çekmektir. Kablo kılıfı kullanmanızı da tavsiye ederiz. Beton işlemi esnasında olabilecek kablo yırtıklarının telafisi çok zordur.
Makine dairesinden elektrik topraklama hattı çekmeyi ihmal etmeyin.
Lamba yerleri planlanırken, bir arıza durumunda, lambanın yerinden çıkacağını düşünün. Tabandan yüksekliğini üst kottan, bir kol boyu yaklaşık 40-50 cm aşağıda olacak şekilde planlarsanız, lambayı yerinden çıkartıp değiştirebilirsiniz.
Yine duvar betonu atılmadan evvel, demir arasından havuz süpürge hattını çekmeyi unutmayın. Mutlaka vakum ağzı su içinde kalmalı. Üst kottan 30- 40 cm aşağıdan olması yeterli. Vakum ağzına havuz hortumunu takarken rahatlıkla uzanabileceğiniz yükseklikte olmalı.
Havuz taşmalı ise oluk içinden denge deposuna su akış ağzı bırakmanızı tavsiye ederiz. İnşaat bittikten sonra karot ile delik açma işi çıkmaz.
Havuz dip emiş, havuz basma hattı, denge deposundan pompanın su çekmesi için denge emiş hattı, vakum süpürge hattı uçlarını makine dairesine kadar uzatmayı unutmayın.
Denge deposuna dışarıdan su hattı çekmeniz, havuz su takviyesi için faydalı olacaktır.
Havuz beton kısmı bittikten sonra seramik veya iç yüzey kaplaması yapılmadan evvel, su izolasyonu yapmayı ihmal etmeyin. Seramik, cam mozaik ve derzlerin su izolasyonunu katkısı neredeyse yoktur.
Havuz oluk, denge deposuna da su izolasyonu yapmanızı tavsiye ederiz. Genelde çift komponentli izolasyon malzemeleri daha uzun ömürlü ve daha başarılıdır.
Makine dairesinden gidere, pis su hattı çekmeyi unutmayın.
Profesyonel bir ekip ile çalışmıyorsanız, bu yazdıklarımız mutlaka kendinizce değerlendirin. Yapacağınız havuz ile ilgili ölçüler belli ise en, boy, derinlik ihtiyaç olacak ekipman konusunda destek olabiliriz