Gölet Bakımı

23-03-2021 12:02
Gölet Bakımı

GÖLET BAKIMI

GÖLET BAKIMI NASIL YAPILIR?

GÖLET BAKIM KİMYASALLARI

Gölet Bakım Kimyasalları
 

Bahçenize veya bir peyzaja planlanan göletler bulunduğu alan bir katmaktadır. Gölet kültürü ülkemizde de yaygınlaşmakta, o eşsiz doğal terapisi ile insana yaşama sevinci vermektedir.

Gölet bakımı da, peyzaj bakımına benzer, peyzajda yabani ve istenilmeyenleri kontrol etmek, hedeflene görsel etkiyi arttırır. Göletler de istenilmeyen dip çöküntüleri, kendiliğinden oluşan su bitkileri ve yosunlardan arındırıldığı zaman, doyumsuz bir güzelliğe kavuşmaktadır.

Göze hoş gelmeyen gölet suyunu kontrol etmek için, oluşan yabani otlar ve büyüyen şerit yosunları temizlemek kısa vadeli bir çözümdür. Yıllar boyunca, gölet bakımı için kabul edilen bu yöntem, yosun oluşumu veya yabani ot büyümesi gibi bir problemi beklemek ve ardından fiziksel veya kimyasal bir yöntem ile cevap vermek idi.

Bazı gölet bakım kimyasalları, yosun öldürücüler ve herbisitler yabani ot ve yosun büyümesini kontrol etmek için işe yarasa da, bu tip gölet bakımı yalnızca kısa vadeli çözüm sağlar fakat sorunun asıl nedenini dikkate almaz. Yabani otlar ve algler öldüğünde, bir kısmı dibe çöker ve çürümeye başlarlar. Besin açısından zengin bir çamur veya çamur tabakasına parçalanırlar ve bu da gelecekteki istenilmeyen işgalleri teşvik eder.

Aslında bu tip bir gölet bakımı bazı yönlerden yararlı olsa da gelecekteki büyümeyi engelleyemez ve gölet bakımı için tek yöntem olmamalıdır.

Aslında yukarıdaki anlatılan yönteme, gölet ile ilgili bir bakım planı oluşturulmadan önce, hızlı bir tedavi yolu diyebiliriz. Pekiyi gölet bakımı nasıl yapılır?

Gölet bakımın ana prensibi, sudaki çözünmüş oksijeni korumak veya arttırmaktır. Ya da tersinden söyleyelim, büyük sorunların ana nedeni sudaki çözünmüş oksijenin azalmasıdır.

Gölet bakımı nasıl yapılır? Koruyucu bakım için

1-Göletteki çözünmüş oksijen ve su dolaşım hareketini havalandırmayı artırın.

Uygun şekilde boyutlandırılmış ve yerleştirilmiş bir fıskiye, şelale veya havalandırma sistemi, bir göletin doğal ekosisteminde su dolaşımı ve çözünmüş oksijeni arttıracaktır. Bu yöntem istenilmeyen bitki ekosistemi için, besin azaltımında etkili olurken faydalı bakteriler için en iyi ortamı sağlayacaktır. Genel su kalitesi ve balıklar için yaşam alanını iyileştirecektir.

2-Göletinizde balık besliyorsanız, sayısı gölet sağlığı için önemlidir. Renleri ve hareketlilikleri cazibe yaratsa da, balıkların gölete atık bıraktıklarını unutmayın. 1-2 küçük boy (7-13 cm) koi için 300-400 litre su gereklidir. Buna göre balık sayısını planlarsanız, gölet suyu hem balıklar hem de diğer canlılar için sağlıklı olur.

3-Balıkları yiyebileceklerinden daha fazla beslediğinizde, yenmemiş yiyecekler gölet tabanında çürümeye bırakılır. Balıklarınızı günde bir defadan fazla beslememeye dikkat edin ve 2 ila 3 dakika içinde yiyebileceklerinden fazlasını atmayın. Ekmeğin balıklar için çok gerekli bir besin olmadığını belirtmekte fayda var.

4-Zaman zaman gölet tabanına çökmüş kalıntıları, çamur tabakalarını fiziksel olarak temizleyin. Yüzeydeki bitki kalıntılarını dibe inmeden havuz filesi ile alabilirsiniz. Balık atıkları ve tabanda çürümüş bitkiler suda amonyak miktarını arttırır. Çok kolay olmadığını söyleyim fakat kolay bir yolunu biliyoruz. Algext ile tabandaki atıkları su üstüne kaldırıp göleti temizleyebilirsiniz.

5-Uygun bir bitki dengesi oluşturun. Gölet için faydalı bitkiler gölet yaşamını olumlu yönde etkilemektedir. Balıklar içinde serinleme alanı oluştururlar. Gölet bakımı için faydalı bitkiler yazımıza bir göz atmanızı tavsiye ederiz.

6-Suyu temizlemek için filtre kullanabilirsiniz. Biyolojik filtrelerinde kum filtrelerini de görevi farklıdır. Kum filtreleri suyun berraklaşmasına yardımcı olurken, biyolojik filtreler doğal yaşam için faydalı bakterileri besleyecektir.

7-Gölet için faydalı bakteri uygulaması da yapabilirsiniz. Taban temizliği, filtrasyon, havalandırma imkanınız yok ise bakteriler yardıma yetişir fakat uzun ömürlü olmazlar.

8-Aşırı sıcaklarda balıkların su yüzeyinden nefes almaya çalıştıklarını görüyorsanız, su çok ısınmış demektir. Suyu soğutmanın en kolay yolu fıskiye fakat balıklar için ondan daha iyisi su yüzeyindeki faydalı su bitkileridir.

 

Yukarıda sıraladıklarımız gölet bakımı nasıl yapılır? Sorusuna kısmen cevap niteliğindedir. Kısmen diyorum çünkü her maddeyi ayrı ayrı değerlendirmeniz ve uygulamanız gerekir.

Algext gölet bakım ile, gölet tabanını temizleyebilir, tabanda yosun oluşumunu önleyebilir, suya oksijen takviyesi yapabilir, istenmeyen su bitki ve yosunların gelişimini engelleyebilirsiniz. Nerdeyse tek ürün ile gölet bakımında başarı sağlayabilirsiniz. Düzenli kullanım birçok sorunun oluşumunu engelleyecektir. Gölet bakımı nasıl yapılır? Sorusunun bir cevabı da Algext dir.


IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.